Fietsersbond Den Haag reikt medailles uit

Medailles

Op 14 tot en met 16 maart vinden er weer gemeenteraadsverkiezingen plaats. Hoe willen de Haagse politieke partijen de fietser bedienen als ze onze stemmen krijgen? De Fietsersbond Den Haag heeft het uitgezocht.

Bijna alle politieke partijen zeggen in hun verkiezingsprogramma’s dat ze de fietser een warm hart toedragen. Er wordt breed erkend dat fietsen een gezonde, efficiënte en schone vervoerswijze is, die oplossingen biedt voor problemen die het overmatig gebruik van de auto heeft veroorzaakt. Veel partijen uiten de wens dat er meer en veiliger gefietst wordt. Voorbeelden van standpunten die breed gedragen zijn:

  • Een maximumsnelheid van 30 km/uur invoeren in meer straten
  • Fietspaden verbreden
  • Fietsers meer ruimte geven bij kruispunten
  • Verkeerslichten gunstiger afstellen voor fietsers
  • Bij meer scholen de wegen autoluw maken tijdens het in- en uitgaan van de school
  • Fietsvriendelijke oplossing bieden voor de fietsroute in de Grote Marktstraat
  • Overdekte fietsenstallingen toevoegen op toplocaties
  • Deelfietsen stimuleren maar tegelijk de overlast daarvan beperken
  • Weesfietsen sneller verwijderen

Sommige van deze wensen zijn al in uitvoering of tenminste in beleid opgenomen. Het belangrijkste verschil tussen de partijen ligt niet in hun houding ten opzichte van het fietsen, maar in de accenten die worden gelegd wanneer de belangen van fietsers in conflict zijn met belangen van andere weggebruikers.

Op één uiterste zit DENK. Deze partij wil wegen verbreden en gesubsidieerd parkeren verder uitbreiden en gebruikt het woord ‘fiets’ helemaal niet. Meer in het midden staan Hart voor Den Haag Groep de Mos (HvDH) en de VVD. Die willen onrealistische bedragen besteden aan (ondergrondse) voorzieningen voor de auto, die voor hen op één staat, maar ze hebben het ook over de fiets, overwegend in positieve zin. De progressievere partijen kiezen duidelijker voor de fiets boven de auto. We treffen in hun verkiezingsprogramma’s maatregelen aan als het opheffen van autoparkeerplaatsen ten bate van fietsparkeerplaatsen, het afstellen van verkeerslichten ten gunste van fietsers en het vergroten van het aantal fietsstraten waar de auto te gast is. Ook richten deze partijen zich vaker op toegankelijke of gratis fietsen voor huishoudens met een laag inkomen.

In de wedstrijd om een beter fietsklimaat te creëren in Den Haag kennen we alles welbeschouwd de volgende medailles toe.

? Goud: GroenLinks, D66, PvdD

Deze partijen kiezen duidelijk om voorrang te geven aan de fiets ten opzichte van het gemotoriseerde wegverkeer. In de laatste jaren hebben de raadsleden Maarten de Vuyst (GroenLinks) en Robin Smit (Partij voor de Dieren (PvdD)) de belangen van fietsers vaak onder de aandacht gebracht. Wethouder Robert van Asten (D66) heeft de laatste jaren goed fietsbeleid gevoerd.

? Zilver: HSP, PvdA, SP, ChristenUnie-SGP

Het fietsbeleid van deze partijen heeft goede uitgangspunten maar de uitwerking kan concreter en hun vertegenwoordigers kunnen er meer nadruk op leggen. Het fietsvriendelijke raadslid Joris Wijsmuller (Haagse StadsPartij (HSP)) komt helaas niet terug in de volgende raad.

? Brons: CDA, VVD

De CDA heeft een positieve houding tov de fiets maar maakt geen duidelijke keuze. Voor de VVD staat de auto nog altijd op één maar de VVD verdient erkenning omdat zij opgeschoven is richting een fiets-stimulerend beleid. De VVD noemt de term fiets in haar verkiezingsprogramma maar liefst 111 keer, overwegend in positieve zin, en komt met concrete voorstellen.

☑ Certificaat van deelname: HvDH

HvDH kent een positieve houding ten opzichte van de fiets en maakt concrete voorstellen, maar deze gaan niet goed samen met de drang van de partij om wegen te verbreden ten koste van fietsvoorzieningen, pollers weg te halen ten koste van de veiligheid van andere verkeersdeelnemers, en dure ondergrondse parkeergarages aan te leggen ten koste van andere nodige investeringen.

DNS: DENK, PVV

Deze partijen besteden geen noemenswaardige aandacht aan de fiets in hun verkiezingsprogramma’s.

In de verkiezingsprogramma’s staan voorts enkele bijzondere, sympathieke en noemenswaardige standpunten:

  • Fietsmaatjes voor ouderen (HvDH)
  • Aanmoedigen van toeristen om te fietsen (GroenLinks)
  • Bestaand groen verbinden om prettiger te kunnen fietsen (VVD)
  • Scholieren praten mee over verbeteren van fietsroutes (D66)
  • Subsidiëren deelfietsen (HSP)
  • Stimuleren fietsgebruik ivm grote evenementen (PvdD)
  • Tegengaan van overlast op het fietspad bij het voetbalstadion op wedstrijddagen (SP)

Felicitaties aan de medaillewinnaars!

Categorieën