Remco de Rijk nieuwe fietsburgemeester van Den Haag

Bekendmaking fietsburgemeester Den Haag 2022

Op vrijdagavond 4 maart 2022 werd in Grand café Utopie de naam van de nieuwe fietsburgemeester van Den Haag bekendgemaakt. De Fietsersbond Haagse regio was erbij!

De avond begon met een opening door Kim van Hooijdonk, programmacoördinator van Grand café Utopie, waarbij de ideële doelstellingen van het café helder voor het voetlicht werden gebracht.

De avond werd al snel geanimeerd en interactief toen Patty Broese van Groenou (medeoprichter van PEPE Den Haag) de aanwezigen uitdaagden om te brainstormen over een zomerevent. Creatieve ideeën passeerden de revue, waaronder: herontdekking van autoloze zondagen, critical mass bike riding, een fietstocht tussen “steden met fietsburgemeesters” – en het veilig maken van de stad voor fietsend kinderen op de eerste schooldag. Er bleek helaas nog geen uitsluitsel over de sponsoring; geïnteresseerde sponsors kunnen zich dus bij deze aanmelden!

Daarna was het woord aan aftredende fietsburgemeester Marcel Kleizen, die op het podium — onder bezielende leiding van Michiel van Zuijlen — uitgebreid terugblikte op zijn tweejarige carrière. Marcel maakte zich met name hard voor de verbetering van de fietsveiligheid en het stimuleren van fietsen onder jongeren en kinderen.

Inmiddels waren ook wethouder Robert van Asten en burgemeester Jan van Zanen gearriveerd en kon overgegaan worden tot de formele benoemingen. De spanning steeg al bijna tot een kookpunt toen de burgemeester aankondigde dat er ook een junior-fietsburgemeester bekend zou worden gemaakt. Dit is geworden: Aya Achahboun, 17 jaar, 5 gymnasium, Hofstad Lyceum. Aya maakte onmiddellijk van de gelegenheid gebruik om haar plannen uit de doeken te doen om fietsen op scholen verder te stimuleren.

Achahboun en de Rijk
Aya Achahboun (l) en Remco de Rijk

Ten slotte was daar dan het moment om de nieuwe fietsburgemeester bekend te maken. Drie kandidaten waren daarbij overgebleven na juryselectie: Walter Dresscher, Adriaan Ras en Remco de Rijk. Walter en Adriaan konden niet live aanwezig zijn, maar waren aangesloten via internetverbindingen vanuit respectievelijk Zuid-Afrika en Oostenrijk; Remco was wel aanwezig. Het dreigde nog spannender te worden toen de verbindingen haperden, maar uiteindelijk kon het resultaten toch bekend worden gemaakt: Remco de Rijk (47 jaar) mocht de “fietsburgemeestersketting” ontvangen van burgemeester van Zanen: hij is de nieuwe fietsburgemeester van Den Haag! Zijn enthousiasme om het fietsen in Den Haag verdere te promoten straalden direct van het podium. Hij wil naar eigen zeggen de komende twee jaar zijn uiterste best doen om het fietsklimaat te verbeteren. Hij blijkt bovendien op dezelfde school te hebben gezeten als Aya!

Een fietsburgemeester zet zich in om fietsen te promoten en op te komen voor de belangen van fietsers. Het is een initiatief van BYCS, een in Amsterdam gevestigde NGO die het belang van fietsen voor steden wereldwijd onder de aandacht brengt. Wereldwijd zijn er al meer dan 100 fietsburgemeesters benoemd.

De Fietsersbond Haagse regio feliciteert Aya en Remco van harte en hoopt snel met hen in contact te komen om hun ideeën nader uiteen te kunnen zetten!

Categorieën