De Fietsersbond is vanuit de Externe Klankbordgroep intensief betrokken geweest bij de totstandkoming van de Haagse Netwerkstrategie. We zijn blij om te zien dat de gemeente vast houdt aan het STOMP principe dat prioriteit geeft aan meer duurzame vorm van mobiliteit (lopen, fietsen en OV).
In de Netwerkstrategie 2040, onderdeel van de Omgevingsvisie, staat hoe gemeente Den Haag de stad wil inrichten voor verkeer en vervoer. Over 15 jaar heeft de stad er naar verwachting 100.000 inwoners bij. En dat betekent meer voetgangers, fietsers, automobilisten en reizigers met het openbaar vervoer. Maar er is ook ruimte nodig voor bijvoorbeeld woningen en groen.
De Netwerkstrategie brengt helder in beeld dat voortgaan op de huidige weg niet meer kan. Met de voorziene verdichting van de stad, de toename van de bevolking en mobiliteitsbehoefte is een andere aanpak nodig om de leefbaarheid, bereikbaarheid en verkeersveiligheid niet verder achteruit te laten gaan. De verkeersveiligheid moet bovendien voor fietsers fors beter worden, want het is nu op te veel plekken levensgevaarlijk. Deze feitelijke situatie zou eigenlijk voor iedereen die komt met voorstellen aangaande verkeer in onze stad het vertrekpunt moeten zijn. Verkeersveiligheid, leefbaarheid en mobiliteit kúnnen samen gaan, maar niet door alles te laten zoals het is.

Het is goed dat de gemeente inzet op verlenging van het uitvoeringsprogramma “Ruim baan voor de Fiets” en verbreding en verhoging van de ambities van het programma. Er is fors extra ambtelijke inzet én financiële armslag nodig om de in het Netwerkstrategie geschetste ambities waar te maken: meer en bredere fietspaden, meer en betere stallingsmogelijkheden en een versneld einde aan het groot aantal “grijze wegen” in de stad.
Er is wat de Fietsersbond betreft óók extra inzet op het uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid 2023-2026 nodig; alleen in een verkeersveilige stad krijg je meer mensen op de fiets. De trend in het aantal verkeersongevallen in Den Haag is niet goed; hoewel we niet twijfelen aan de ambtelijke en bestuurlijke inzet op dit onderwerp moeten we constateren dat Den Haag nu achteruit boert. Dat moet echt anders. Het is op zich positief dat de gemeente inzet op 50 procent minder wegen waar 50 km/u gereden mag worden, naar 2040 als punt waarop dat gerealiseerd moet zijn, ligt onnodig ver weg. Neem een voorbeeld aan de andere grote steden die veel voortvarender te werk gaan. Dit snel aanpakken scheelt naar verwacht 300 tot 400 letselongevallen per jaar dus een voortvarende aanpak is ook goed uit te leggen aan de stad.
De aandacht voor het stallen van fietsen in de Netwerkstrategie is terecht. In de afgelopen tien jaar is het aantal e-bikes in de stad enorm toegenomen. De diefstalcijfers voor e-bikes zijn echter enorm. Het is dus niet alleen nodig om de capaciteit van stallingsmogelijkheden te verbeteren maar het is ook van groot belang om in te zetten op veilige stallingsmogelijkheden; dit om Hagenaars te verleiden om ook voor langere ritten de fiets te pakken. De een aantal jaren geleden geopende fietsenstalling aan de Laakzijde van station Den Haag Hollands Spoort is een voorbeeld van een stalling die anno 2025 helaas niet meer voldoet.

We zijn benieuwd naar de verdere uitwerking van de centrumring voor fietsers. Om de ring voor fietsers herkenbaar en aanlokkelijk te maken, moet de fietsinfrastructuur op de fietscentrumring van buitencategorie zijn. De fietspaden op bijvoorbeeld de recent heringerichte Torenstraat zijn daarvoor veel te smal; fietsers kunnen elkaar daar nu niet veilig inhalen. Als je een centrumring voor fietsers wil realiseren, moet je daar al snel op anticiperen. Als in 2028 in de Prinsessegracht het riool wordt vervangen, moeten de fietsvoorzieningen daar direct sterk verbeterd; hetzelfde geldt voor de Jan Hendrikstraat.
In het winkelhart speelt op dit moment de Grote Marktstraat nog een belangrijke rol voor fietsers in het fietsnetwerk. Zolang de “Gedempte route” geen verkeersveilig en autoluw alternatief is, kan wat ons betreft geen sprake zijn van het weren van fietsers van de Grote Marktstraat. Het autoparkeerrondje over de Gedempte Gracht/Burgwal zou om die reden wat de Fietsersbond betreft moeten komen vervallen door uitbreiding van het pollergebied.
Veel van de Haagse fietsinfrastructuur voldoet niet in relatie tot het huidige laat staan het toekomstige gebruik. Soms voldoen ook recent ingericht wegen niet aan de toch al minimale eisen uit het eigen Handboek Openbare Ruimte (HOR) laat staan aan de meest recente richtlijnen van het CROW. We pleiten ervoor snel werk te maken van herziening van het HOR zodat het handboek bijdraagt aan het realiseren aan de doelen uit de Netwerkstrategie en bijvoorbeeld het uitvoeringsprogramma Verkeersveiligheid. Op dit moment is helaas soms het tegenovergestelde het geval. De ambities uit de Netwerkstrategie zullen vertaald moeten worden tot dwingende inrichtingsvoorschriften om te ervoor te zorgen dat bij rioolvervanging of andere werkzaamheden in de stad ook direct gewerkt wordt aan een verkeersveiliger stad en een comfortabel fietsnetwerk met hogere capaciteit.
(het bovenstaande is door de Fietsersbond ook als formele zienswijze ingebracht)